понеділок, 12 лютого 2024 р.

«Чому корисно читати дитині на ніч»

 

«Чому корисно читати дитині на ніч»

Усі знають, що читання для дитини – основа її розвитку. Але чи не застаріло читання як вид виховання та розвитку?

Можливо слід замінити читання мультиком?  Чи казка на ніч  - не старіє?

 

Пропоную кілька варіантів на користь читання дитині на ніч.

Казка на ніч – демонстрація вашої любові до дитини

Читаючи дитині на ніч, ви не лише розважаєте її і розвиваєте, ви в такий спосіб показуєте свою любов до малюка. Вам здається: ну що можуть дати 15 хвилин читання? Не сумнівайтесь – дуже багато. Якщо читати дитині на ніч  щодня, дитина точно знатиме, що її люблять, про неї піклуються.

Жоден мультик не замінить рідного голосу та батьківського тепла. Психологи стверджують, що читання на ніч – це дуже потужна моральна підтримка для дитини.

Замінюючи читання фільмом або мультиком, пам`ятайте, що це вже готові продукти фантазії людини. А книга, казка дає можливість дитині створити власний світ, пофантазувати. Правильний розвиток дитини – це, насамперед, розвиток її уяви.

Читаємо дитині на ніч – навчаємо жити

Казки допомагають дитині усвідомлювати свій життєвий досвід і переживання, створюючи власний світ.

Навіть страшні та сумні казки й оповідання потрібні. Адже і страх, і сум – це нормальні людські почуття, яких не треба уникати. Найкраще обирати народні твори, що відповідають ментальності дитини. Не слід читати страшні казки на ніч, особливо, якщо ваша дитина дуже вразлива.

Читаємо дитині – розвиваємо її мовлення та пам`ять

Словниковий запас дитини активно формується у віці від 10 місяців до 1,5 року. У 3 роки, якщо батьки займалися з малюком, його словниковий запас повинен становити від 1000 слів і більше.

Тому так важливо в цей період читати дитині, і не тільки на ніч. До речі, можна починати читати вірші, коли маля ще в лоні матері.

Кумулятивні казки, тобто казки, в яких є повтори, розвивають пам`ять дитини. Читаючи таку казку вдруге і втретє, можна запропонувати дитині самій повторити уривок.

Дуже корисно читати вірші. При читанні віршів у дитини розвивається почуття ритму. А якщо ще й попросити продовжити рядок, то тренуватиметься й пам`ять.

Прочитаний заколисуючим голосом вірш здатен, як колискова, приспати дитину.

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар